Must
Pyttipanna
Helgen rinner på allt för fort. Har varit hemma och haft besök av goda vänner. Då går tiden ännu fortare när man har roligt. Det hade inte gjort något om man fått en dag ledigt till...
God mat blev det i alla fall som jag delar med mig receptet på här:
Grekisk pyttipanna
Detta är för ca. 4-6 personer
Marinad för 1 fläskfilé
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1,5 dl olivolja eller matolja
1-1,5 tsk sambal oelek
2 msk soya
0,5 msk ingefära (färs eller torkad)
salt och svartpeppar
Skiva fläskfilén och lägg i marinaden (ska ligga i marinaden minst 6 timmar)
Smörj en form
Lägg klyftpotatis (fryst) så att det täcker botten. Strö över
1-1,5 finstrimlad fläskfilé (häll över den marinad som ev. blir kvar)
1 gul + 1 röd strimlad paprika
1 gul lök tunt strimlad
Skivade tomater
Fetaost skivade i kuber
220 grader i 30 – 40 min
Kall sås
2 burkar creme fraiche
4 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor eller fler
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad citron eller limesaft
Servera med Grekisk sallad, lantbröd och Retzina
Smaklig måltid!
Barbamama
Eftermiddagen tillbringades hos yngsta dottern som fyllde 23. Mycket trevligt och gott fika. Här en underbar bild på henne när hon plockar snäckor i Halmstad.
Och gissa vem denna Barbamaman är då...?
Slående likt, eller hur... ?
Italiensk köttfärsrulle
Nu tänkte jag dela med mig av en mycket god maträtt... Italiensk köttfärsrulle
1. Blanda köttfärs ungefär som när du ska göra vanlig köttfärslimpa. Dock utan lök (om du inte älskar lök och vill ha massor av det).
2. Platta ut köttfärssmeten på smörpapper.
3. Strö över finhackad lök, finhackad skållad mandel, riven ost och basilika.
4. Rulla ihop smeten som en rulltårta. Tips! blöt papperet lite om det inte vill släppa från färsen.
5. In i ugnen 175-200 grader ca. 45-60 min. beroende på hur stor limpan är.
Under tiden som limpan är i ugnen gör du sås.
1. Låt en finhackad lök tillsammans med två vitlöksklyftor puttra i lite margarin i en kastrull.
2. Tillsätt krossad tomat, använd smaksatt sådan om du vill.
3. Krydda med lite peppar, salt och ev. ketchup
Kokt pasta smakar bra till.
Och sallad naturligtvis. MUMSIGT
Glömska
Det jag kan berätta är att yngsta dottern (som fyller 23 idag) pluggar ekonomi på distans från Linnéuniversitetet. Gissa vem som hjälper henne? Inte är det jag... det är fadern som får använda sin kompetens. Så här mysigt har far och dotter vid köksbordet när de gnuggar geniknölarna...
Själv har jag förkovrat mig i rektorsutbildningen. Denna gången handlade det om utvärdering och kvalitetsarbete. Var? Hooks herrgård igen :-) Bara att få vara i den miljön gör ju en på gott humör. Men efter ett par dagar där gäller det att tänka sig för. Ett kilo upp per dag säger dom... hmm trerätters både till lunch och middag plus goa mackor och fikabröd. Det är tur att det inte är för ofta.
Men tack och lov har dom lite annat också för den som är glömsk som jag...